zondag, maart 12, 2017

Crypto currency: Exodus

Gisteren de laatste stuiptrekking van het carnaval, traditioneel in Puerto Caos tijdens de eerste hittegolf van het jaar. Voor het geval je het één te laat vindt en het ander te vroeg: het carnaval is Zuid Amerikaans en heeft bijna een maand geduurd, en het weer kwam de laatste paar dagen uit Afrika. Dat komt dan samen op een Europees balkonnetje 😃 

Maar nu over naar “serieuzere” zaken. Het is nog te vroeg om mijn Litecoin avontuur en Ether experiment te evalueren, maar de tussenstand is als volgt. De Litecoin schommelt op en neer rond de waarde waarvoor ik ze heb gekocht en Ethereum heeft zich, na maandenlang kwakkelen als gevolg van de DAO-hack, hersteld en stijgt gestaag in waarde. Maar er is een ontwikkeling die het crypto coin gebeuren toegankelijk gaat maken voor een grotere groep gebruikers in de vorm van de app Exodus.

De portemonnee voor Litecoin was snel en redelijk simpel, maar de Ether wallet was dat allesbehalve: een hoog nerd gehalte en tot voor kort moest je ook de hele blockchain downloaden. Ik vond het tijd voor een andere oplossing en na wat gezoek kwam ik Exodus tegen, een wallet voor verschillende coins. Momenteel Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dash en Dogecoins, maar er zijn er meer onderweg!

Het design van Exodus is zowel eenvoudig als prachtig en de interface gemakkelijk te gebruiken. Alles wijst zichzelf en dat is echt uniek in crypto coin-land. Ik was op slag enthousiast, maar voor mijn Ethers en Litecoins erheen te verhuizen had ik een paar vragen. Die werden snel en vriendelijk beantwoord door JP, één van de ontwikkelaars. Qua support hebben zij daarnaast erg hun best gedaan met duidelijke instructiefilmpjes. Dat alles wekt vertrouwen!

Exodus is een desktop wallet, dus je gegevens staan niet online maar op je eigen computer. Je beveiligt het met een wachtwoord en geeft je e-mail adres op voor de backup procedure, die je nodig hebt om de wallet op een andere computer te zetten als dat nodig is. Vanuit Exodus kun je niet alleen coins ontvangen en verzenden, maar er ook in handelen via het ingebouwde Shapeshift. 
Een ander handigheidje is dat de waarde van je virtuele kapitaal ook in traditioneel geld wordt weergegeven. Momenteel nog in USD, maar JP krijgt de vraag om EUR te ondersteunen dagelijks, dus ook die optie zit er aan te komen. 

Kortom, ik ben blij met Exodus en heel benieuwd hoe het zich verder ontwikkelt. Specialisten zetten kanttekens bij verschillende technische kwesties, die vervolgens weer afgewimpeld worden door andere specialisten. Ik kan dat verder niet beoordelen, maar het gebruiksgemak van Exodus heeft de potentie om de toegankelijkheid van crypto currency enorm vergroten. 

Verder volg ik de ontwikkelingen in crypto coin land met een half oog. Het blijft een intrigerend Wild West gebeuren, dat me doet denken aan het internet van de jaren negentig.

Momenteel zijn er 485 altcoins, waarvan er veel hopen om ooit het succes van de Bitcoin te evenaren.
Eén van de leukere is 42Coin, niet gemaakt om winst te maken maar juist om hiertegen een punt te maken. In totaal zullen er slechts 42 van deze munten worden gemined, waardoor de munt extreem zeldzaam is en niemand ooit een hele zal kunnen bezitten. De 42Coin is honderden BTC waard, die zelf op het ogenblik rond de € 1000 kost. Maar net als bij Ether ging er ook bij deze munt iets mis. Een onverlaat wist de oorspronkelijk code te omzeilen, waardoor er op een gegeven moment toch 48 bestonden. Dit ondanks de diepe filosofische betekenis van het nummer 42. In Douglas Adams' boek "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy” was dit het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum, en Alles.

Meer over cryptocurrency kun je hier lezen:
Altcoins Startpagina
Crypto currency Startpagina

Geen opmerkingen: