zondag, mei 29, 2016

Het Litecoin avontuur

Een paar maanden geleden vertelde iemand in het dorp dat hij zijn mobiel had opgewaardeerd met gratis verkregen Bitcoins en ik vond het concept “virtueel geld” intrigerend genoeg om er meer over te weten te komen.

Crypto Currency
Virtueel geld wordt niet door een centrale bank gedrukt en gecontroleerd maar bestaat uit algoritmes, waardoor het totale volume van te voren bepaald wordt. Omdat je ze niet onbeperkt kunt bijmaken, maar moet vinden waarbij de moeilijkheidsgraad steeds verder toeneemt, hebben ze een zekere waarde als ruilmiddel. Omdat zowel de aanmaak als de transacties in het netwerk plaatsvinden, wordt de bank als tussenpersoon en controlerend orgaan uitgeschakeld. Transacties zijn volledig anoniem en door de versleuteling beter beveiligd tegen fraude dan bijvoorbeeld creditcards.

De Bitcoin, gelanceerd in 2009, is inmiddels een geaccepteerd betaalmiddel. Deze munt is vaak in het nieuws doordat er mensen hemelschatrijk geworden zijn van de sensationele koersstijging. Zo gaat er een verhaal dat iemand in New York in de beginjaren een paar pizza’s heeft besteld voor 10.000 BTC, een bedrag dat nu meer dan 2,5 miljoen dollar waard is. De andere kant van de medaille is dat de moeilijkheidsgraad van de Bitcoin inmiddels zodanig is dat er professionele apparatuur en forse investeringen nodig zijn om ze te “minen". In 2011 volgde de Litecoin, die qua principe vergelijkbaar is maar wordt gemined middels de simpelere programmeertaal Scrypt, waardoor deze nog wel op huis- tuin- en keukenapparatuur is te vinden. Ook de Litecoin is hard op weg een gevestigd betaalmiddel te worden en zal ooit misschien de Bitcoin voorbij streven, omdat het uiteindelijke volume 84 miljoen Litecoins tegenover 21 miljoen geplande Bitcoins. De crypto-coin familie groeit gestaag in de vorm van “alt coins”, variĆ«rend van de grappige Dogecoin, de pornografische Titcoin tot de spirituele Reiki-coin. Een deel daarvan gebruikt dezelfde programmeertaal als de Bitcoin en een deel is verwant aan de Litecoin. De nieuwe, veel belovende generatie heeft zich ook al aangekondigd. Ethereum bestaat niet alleen uit de virtuele munt Ether, maar is eigenlijk een innovatieve programmeeromgeving. Hiermee zullen in de toekomst contracten gemaakt kunnen worden die na publicatie op het netwerk niet meer veranderd kunnen worden, net als de transacties van de huidige crypto currency.
Litecoin.org
Na deze algemene oriĆ«ntatie heb ik gekozen voor de Litecoin en ben aan de slag gegaan met behulp van de Litecoin Wiki. Overigens, ik gebruik Mac, voor Window en Linux zijn de benodigdheden programma’s ook beschikbaar en eventuele hardware nog beter. Kies je voor een andere coin, dan kun je even Googelen naar de desbetreffende info. De eerste vereiste voor een crypto coin is een “wallet", in mijn geval de Litecoin Core. Dit is je digitale portemonnee, met een overzicht van je transacties en van waaruit je betalingen kunt ontvangen en verzenden. Als je de Litecoin Core of een andere wallet opstart, moet deze gesynchroniseerd worden met het netwerk. De eerste keer kan dat dagen duren, waar dan weer een trucje voor is, zodat het maar een paar uur duurt. De keren daarna worden steeds alleen de laatste wijzigingen gesynchroniseerd.

Litecoin wallet, en wat nu?
Je hebt een lege portemonnee, maar hoe krijg je daar wat in? Daar zijn 3 manieren voor: met gratis geld van zogenaamde faucets (geldkranen) eventueel gecombineerd met gokspelletjes, Litecoins kopen of ze zelf gaan minen. Er is nog een vierde manier, Cloud mining middels een contract bij mining bedrijven maar dat heb ik maar even gelaten voor wat het is, omdat het naar mijn idee nog te schimmig is.

Faucets
Om met je wallet te oefenen is gratis geld best bruikbaar. Echt gratis is het niet want je klikt je een ongeluk op advertenties en Captcha plaatjes, dus je werkt ervoor. Gratis is het alleen in de zin dat het je geen traditioneel geld kost. In Faucetbox staan lijsten van faucetsites per coin, met beoordelingen en al, en de druppeltjes die je uit de aangesloten geldkranen perst komen bij elkaar in die ene box. Van daaruit kun je het laten uitbetalen op een door je wallet gegenereerd ontvangst adres.
Cryptospout is interessant met faucets en loterijen voor verschillende crypto coins, waar je per dag en per uur kunt aanmelden. Field Litecoins en vooral Moon Litecoin met zijn extra bonussen zijn relatief vrijgevig. Bij veel faucets kun je middels "referral links" extra bijverdienen door de sites aan anderen aan te raden, zoals hierboven.

Nu pas weet ik hoe gigantisch veel werk mijn dorpsgenoot heeft verzet om zijn mobiel op te laden met € 5 aan “gratis" Bitcoins. Volgens mij verdienen de hippies op hun kleedje voor de Spar per uur het honderdvoudige. Het punt is dat crypto coins 8 cijfers achter de punt of komma hebben. De faucets genereren inkomsten uit advertenties en betalen je voor jouw handelingen. Dit zijn bedragen waarvoor je, als ze zouden worden uitgedrukt in euro- of dollarcenten, je muis nog niet eens zou aanraken.

Het bedrag vermeerderen door middel van gokspelletjes is een mogelijkheid, bijvoorbeeld op Steal the pixels. Het blijft een kwestie van litoshi’s (een litoshi is 0.00000001 Litecoin) en je weet: "the house always wins". Hoewel je het inleggeld bij elkaar sprokkelt met klikken en dus ook niets verliest, behalve heel veel tijd. Maar om je wallet uit te proberen en eerst even te oefenen met het ontvangen en verzenden van je digitale geld, maakt het niet uit hoeveel nullen er achter de punt staan.

Litecoins (of andere cryptocoins) kopen
Als je in plaats van een paar luttele litoshi’s hele Litecoins in je wallet wil zonder een muisarm op te lopen, zul je al gauw overgaan tot “betaald” geld. Er zijn diverse beurzen voor Crypto currency, ook Nederlandse sites, waar je sinds kort met iDeal of Paypal kunt betalen. Bitcoins kon je al langer direct kopen, voor Litecoins en andere altcoins komen nu ook steeds meer mogelijkheden.

Ik heb mijn Litecoins gekocht bij Anycoin Direct en dat werkte prima. De enige kink in de kabel was de traditionele bank, die de eerste iDeal transactie niet vertrouwde, ook nog eens vanaf een buitenlands IP-adres. Terwijl ik zat te chatten met de helpdesk van Anycoin Direct, werd ik gebeld door iemand van de bank. Nadat die me het hemd van mijn lijf had gevraagd om te bepalen of ik het echt zelf was, beloofde ze de volgende transactie niet te blokkeren. Daarna ontving ik de Litecoins in mijn wallet, die even later door het netwerk werden bevestigd. Leuk om dit proces te zien en om ook een paar getallen voor de punt te hebben.

Litecoins minen
Dan kun je ook nog zelf Litecoins gaan minen (delven). Voor mij is dat lastig omdat MacBooks door hun compactheid oververhit raken als de processor continue op volle toeren staat te stampen. Veiliger is met USB mining dingetjes, maar die zijn voor de combinatie Litecoin (Scrypt) en Mac schaars en voor zover ze bestaan momenteel niet leverbaar. Om het uit te proberen heb ik wel alle stappen doorlopen om te gaan minen, waar ook weer een kleine studie voor nodig is.

In het kort installeer je een Mining programma, in mijn geval Asteroid, en meld je je aan bij een mining pool waar de leden hun rekenkracht bundelen. Ik heb gekozen voor WeMineLTC (EU), maar er zijn er meer en dat geldt ook voor andere coins. Bij de pool van je keuze maak je een account aan en vervolgens een worker (mijnwerker). Ook wordt hier een ontvangstadres gevraagd, zodat jouw aandeel van de door de pool gedelfde litoshi's aan jou kan worden uitbetaald. De naam en password van de worker voer je in in de Mining software en als het goed is gaat je teller dan lopen. Het werkt, maar bij mij met mate want binnen 10 minuten minen kan ik een ei bakken op de MacBook Air. Met bijvoorbeeld een desktop PC zou het meer zoden aan de dijk zetten, maar vergeet niet dat je bij zelf minen onkosten hebt in de vorm van elektriciteit.


Litecoins uitgeven
In tegenstelling tot de Bitcoin kun je met de Litecoin nog bijna nergens betalen, wat de Litecoin wallet het ideale spaarpotje maakt. Omdat de koers erg wisselt, zelfs per uur, kan de Litecoin interessant voor je zijn als je van beleggen houdt.

Zelf heb ik daar niets mee, ik vind vooral interessant dat dit geld digitaal is. Al is het natuurlijk wel spannend om te zien of ik er over 10 jaar een pizza of een zeiljacht van kan bestellen.

Meer weten?
Litecoin Startpagina365
Litecoin Startpagina

Geen opmerkingen: