woensdag, juni 22, 2016

Het Ether experiment


Tijdens mijn oriƫntatie op virtueel geld heb ik uiteindelijk gekozen voor de Litecoin, maar tegelijkertijd viel mijn oog op Ethereum. Alleen de naam al is geniaal gekozen, sinds de oudheid wordt ether gezien als het vijfde element. Niet zo grofstoffelijk als aarde, water, lucht en vuur maar nog redelijk dichtbij vergeleken met echt hogere sferen. Het is wereldomvattend en werd in verband gebracht met informatie die zich razendsnel kan verplaatsen. Klinkt een beetje als internet, hoewel dat voor de oude Grieken een beetje lastig voor te stellen moet zijn geweest.

http://ethereum.org
Terug naar de 21e eeuw en mijn tweede crypto currency avontuur: Ethereum. Het Ethereum project is net als virtueel geld gebaseerd op blockchain technologie. De gegevens circuleren door een decentraal netwerk in plaats van opslag op centrale servers. Ook de munteenheid Ether is dus geld zonder bank. Maar het project Ethereum is tweede generatie blockchain technologie en biedt veel meer dan alleen een betaalmiddel, het is een programmeer-omgeving waarin andere toepassingen kunnen worden aangemaakt. Betaalsystemen, maar ook andere transacties.

Geld zonder bank, je eigen crypto coin produceren, contracten zonder notaris en uiteindelijk een volledig gedecentraliseerd internet. Eigenlijk weer terug naar het begin, toen internet gewoon van mensen was zonder de Googles, Facebooks, iTunes en App stores van deze wereld. Utopisch? Zonder meer, maar Ethereum is veelbelovend en de koersstijging van de Ether weerspiegelt het vertrouwen in deze toekomstige internet revolutie. Die staat nog wel in de steigers, waardoor mijn Litecoin avontuur een peulenschil was vergeleken met deze ontdekkingstocht.

De Ethereum wallet
Net als gewone crypto currency begin je met het downloaden van de wallet. De laatste versie vind je op Github.com. Let op: de Ethereum wallet zit nog in de beta fase, maar met behulp van deze handleiding kun je deze al veilig gebruiken. Er is een simpeler online alternatief MyEtherWallet, maar ik heb doorgezet met the real thing.

Het zou best prettig zijn als je meerdere crypto currency hebt, dat dat allemaal in een enkele wallet zou gaan. Die zijn er wel, maar nog niet heel overtuigend en Ethereum zit er vaak niet bij. Met wat gepruts in Terminal en heel veel geduld heb ik de hele blockchain binnen gekregen, maar liefst 22 GB, en deze wallet direct gebackuped, ook al zat er nog geen Ether in.

Faucets
Vervolgens ben ik net als bij de Litecoin weer op zoek gegaan naar faucets die nog een beetje de moeite van het klikken waard zijn, maar dat is bijkans onmogelijk. Als best betalende kwam EthFaucet.net uit de bus, een box van meerdere relatief goedbetalende loterij-faucets. Maar om aan de minimale uitbetaling van 0.01 ETH (€ 0,10) komen moet je je of heel erg vervelen, of een rotsvast vertrouwen hebben in een duizelingwekkende waardestijging in de toekomst. Ik heb het voor gezien gehouden en ben al weer snel overgegaan tot Ethertjes kopen bij Anycoin Direct.
  
Ether minen
Zelf Ether minen is mogelijk, maar dat gaat mijn nerd-gehalte echt te boven. Uiteindelijk heb ik me toch maar in de wondere wereld van het Cloud minen gestort. Hierbij laat je niet je eigen computer crypto coins delven, maar maak je gebruik van de dienst van een datacenter. Je huurt hashing power en krijgt de met “jouw” stukje rekenkracht geminede munten uitbetaald. Mining farms zijn gevestigd in landen waar de elektriciteit goedkoop is, maar uiteraard maken deze bedrijven veel meer kosten die worden doorberekend. Daar tegenover staat dat je je eigen computer niet belast en oververhit en dat het geen invloed heeft op je elektriciteitsrekening. Cloud mining bedrijven werken met contracten, je betaalt aan het begin en de crypto coins druppelen vervolgens dagelijks binnen. Waarschijnlijk zie je de bui al hangen, deze constructie wordt natuurlijk ook volop gebruikt door figuren die nog nooit een mining farm van binnen hebben gezien.

Genesis mining
Na het lezen van de nodige Cloud mining dienst vergelijkingen en ervaringen van klanten, heb ik gekozen voor Genesis Mining die overal en unaniem als betrouwbaar uit de bus komt. Dit bedrijf is opvallend transparant met een duidelijke prijsstelling en foto’s en video’s van de farm. Bovendien beloven zij geen gouden bergen zoals veel fake farms en andere oplichters, maar een rendement van rond de 125% bij gelijkblijvende koers. Eenmaal aangemeld vallen ook het heldere dashboard (de interface) op en als je vragen hebt een heel behulpzame en vriendelijke helpdesk. Als je wilt gaan Cloud minen (niet alleen Ether, er is een ruime keus aan crypto currency) is dit een echte aanrader. Voor 3% korting op je mining contract kun je mijn referentiecode gebruiken: ng38Sy. 

Tijdens mijn onderzoek naar betrouwbaar Cloud minen stuitte ik op de informatieve site Bad Bitcoin, die zeker een bezoekje waard is. Veelzeggend is dat hun zwarte lijst vele malen langer is dan de witte lijst, maar mocht je toch eens in verleiding worden gebracht door sites die geweldige uitbetalingen beloven: eerst even checken!
  
Updates Ether wallet
Een stukje als dit schrijf ik niet in een dag, dus onderweg veranderde er van alles. Ja, het blijft een experiment. Allereerst het goede nieuws, inmiddels is er een update van de Ethereum wallet, waardoor je niet meer zoals ik met Terminal aan de slag hoeft. Vervolgens werd ook de Light versie van de wallet aangekondigd, een volgende stap in toegankelijkheid voor het grote publiek.

De DAO hack
Op 17 juni was er grote paniek in Ethereum land vanwege een hack. Slimmeriken zagen kans om voor miljoenen aan DAO, de munteenheid van de Decentrale Autonome Organisatie met fondsen voor projecten op het Ethereum platform, om te zetten naar Ether. De aanval op de DAO heeft de Ether van klanten niet in gevaar gebracht en er wordt hard gewerkt aan maatregelen die ervoor zorgen dat de dief die omgewisselde Ethers ook daadwerkelijk “op kan nemen” maar op zo'n incident wordt nu eenmaal gereageerd met paniek-verkopen.  

De Ethertjes die ik voor rond de € 13 had gekocht en in een paar weken richting € 20 waren gegroeid, daalden in een paar uur tijd naar mijn aankoopwaarde en de dag erna eronder. Het wonderlijke was dat niet alleen de Ether gehalveerd werd, maar bijna alle crypto currency in waarde daalde.
Dat brengt me op de volgende waarschuwing: stop niet meer euro's in cryptocurrency dan je kunt missen. Probeer je voor te stellen bij welk bedrag je dit soort nieuws niet als een ramp ervaart, maar als iets wat er nu eenmaal bij hoort.

De leiding van Ethereum zette alles op alles om de DAO te helpen verdere verliezen te voorkomen en daar is blijkbaar vertrouwen in, want de koersen zijn weer aan het stijgen. Experts verwijzen naar een Bitcoin incident in 2014, toen bij de Japanse Bitcoinbeurs Mt. Gox voor miljoenen aan Bitcoins verdwenen waren. Waarde en image kregen een flinke deuk, maar de Bitcoin kwam uiteindelijk weer stevig op zijn pootjes terecht.

Alles bij elkaar een intrigerende wereld, die eigenlijk niet over geld gaat maar over een nieuwe technologie. Voorlopig hou ik het bij de Litecoin en Ethereum en ben heel benieuwd hoe die twee zich het komende jaar gaan ontwikkelen.
Als je ook met een cryptocurrency aan de slag wilt, volgens de WorldcoinIndex kun je kiezen uit 434 verschillende. Waaronder de gulden (NLG), terug van weggeweest voor de liefhebbers.

Meer over Ether en Ethereum
Ethereum startpagina 365
Crypto currency Startpagina

Geen opmerkingen: