Ter plaatse vond ik de enorme boom naast de kapel veel interessanter, hoewel hij ondanks zijn indrukwekkende formaat droevig overkwam. Eenmaal thuis kon ik het niet nalaten om meer over hem te weten te komen.

Tijdens de Spaanse verovering rond het jaar 1495 was het al een flinke boom met een holte, waar de soldaten tot hun verrassing een Mariabeeld in vonden. Dit is goed verklaarbaar, want een paar jaar voor de Spanjaarden hadden de Portugezen de oostkust veroverd. Het houten beeld bestaat nog en wordt beschreven als 15e eeuwse Vlaamse of Duitse gotiek. Ook niet vreemd, want in Santa Cruz onderhielden de Portugezen een levendige handel met de Lage Landen.
Maar destijds ging de vondst van het Mariabeeld als “wonder” de geschiedenis in, waardoor het een bescheiden bedevaartsoord werd. Later is “imagen” (beeld of beeltenis) ook wel eens opgevat als “verschijning” waardoor het verhaal nog mooier werd. Tot zover de geschiedenis.

Na het lezen van een wetenschappelijk rapport over de oudste Canarische pijnbomen, had ik iets van "die boom heeft zijn tijd gewoon gehad”, want deze boom blijkt de oudste van allemaal. Maar direct na mijn bezoek aan de boom deed zich een toevalligheid voor, waardoor ik de kwestie toch aan Bas en Marieke heb voorgelegd.
Zij adviseerden een Neutralisatie Verbinding natuur-adoptie en een Bodem Vitalisatie Verbinding natuur-adoptie, die ik vervolgens heb aangevraagd.
Op maandag 21 december (winter solstitium, het uitgelezen tijdstip om "iets" met een dennenboom te doen) ben ik weer naar boven gegaan om de Verbindingen ter plaatse te activeren. Dat is nogal een onderneming door de afgelegen plek (op de foto hiernaast zie je in het centrum, tegen de berghelling aan, iets wits), maar ik heb er zeker geen spijt van.
Het was er een perfecte dag voor, koud maar zonnig, en daarboven tegen de berghelling was het heel sereen. Na de activatie kwam de boom ineens blijer over. Klinkt raar, een blije boom, maar zo was het gewoon.

Rechts de locatie van Pino de la Virgen en la Ermita de la Virgen del Pino.