donderdag, januari 11, 2018

Over zijde

Las Hilanderas (de Weefsters)
Een paar weken terug belande ik eindelijk in het Zijde museum in El Paso. Heel lang van plan geweest, maar omdat het al om 14:00 uur sluit was het er alsmaar niet van gekomen. Behalve dat er schitterende kledingstukken en weefsels uit verschillende landen en tijdperken te bewonderen zijn, wordt het productieproces stap voor stap uitgelegd. Een doorlopende video start met rupsen die moerbei bladeren eten en eindigt met een geweven lap stof. Daartussen in heel veel handelingen, waarvan een aantal in het atelier op de begane grond ook live te zien zijn. Ik wist dat het productieproces bewerkelijk is, maar het is nog veel ingewikkelder dan ik dacht.

Dat je hiervoor niet naar China hoeft maar in Europa terecht kunt heeft een bijzondere geschiedenis. Toen de zijde industrie in Spanje instortte door de opkomst van katoen uit de Zuid Amerikaanse kolonies bleef het juist bestaan op een andere kolonie, de Canarische eilanden. In de 18e eeuw verdween de nijverheid op de andere eilanden, maar bleef de zijde cultuur bewaard op La Palma en in het bijzonder in El Paso.



Het museum toont niet alleen geschiedenis maar er wordt nog steeds op kleine schaal geproduceerd in dit zijde atelier, dat waarschijnlijk de enige in zijn soort is van Europa. Alles met behulp van houten getouwen, de laatste wijzigingen in het productieproces dateren uit de 18e eeuw. Ook het verven gebeurt op de traditionele manier met natuurlijke kleurstoffen.
Echt de moeite van een bezoekje waard en als je niet in de buurt bent is hier de link van het museum.

Het Wholism Project en zijde
De eigenschappen van zijde gaan verder dan dat het “lekker draagt en slaapt”. Ik draag nog steeds mijn tweede "jaren 80" zwarte zijden overhemd en herinner me een koningsblauwe kimono, die die wilde jaren niet heeft overleefd. Recent is mijn interesse in zijde aangewakkerd door het Wholism Project en ben ik overgestapt op zijden ondergoed, beddengoed en zelfs verzorgingsproducten met zijde.

Op de site kun je meer lezen over de bijzondere energetische eigenschappen van zijde en hoe je daar gebruik van kunt maken in combinatie met Verbindingen. Dit zijn de energetische producten met kosmische informatie van het Project. Ook vind je er tips over het wassen en het mooi houden van zijde, dat in de praktijk minder bewerkelijk blijkt te zijn dan verwacht. Uiteraard moet je de delicate stof met zorg behandelen en bij voorkeur met de hand wassen, maar zijde absorbeert geen transpiratie en vuil zoals katoen en linnen zodat je het veel minder vaak hoeft te wassen.


Soorten zijde
Bij het kopen van zijde kleding en zeker ingeval van ondergoed, is het goed om op de gebruikte weef- of productiemethode te letten. Er zijn  meerdere technieken, die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben. Drie veel voorkomende zijn de volgende:

  • Satijnzijde (charmeuse) wordt gemaakt middels satijnbinding, waarbij de draden heel dicht op elkaar worden geweven. Deze weeftechniek wordt ook bij andere materialen gebruikt, satijn is dus niet per sé zijde maar kan ook van katoen of polyester zijn. Satijnzijde voelt licht en soepel aan, heeft een prachtige glans en valt mooi en soepel. Let bij een kledingstuk van satijnzijde extra op de maat want deze stof is sterk, maar niet elastisch.
  • Zijden jersey is een gebreid weefsel, dat wel rekbaar is. Zijden jersey kan heel fragiel zijn, maar ook wat steviger (dikker gebreid) en heeft een subtiele glans.
  • Dan is er ook nog Bourette zijde (noil silk). Deze wordt gemaakt van de korte vezels die overblijven na het spinnen van zijde. Doordat de vezels korter zijn is de stof minder fijn en sterk dan satijnzijde. Het voelt ruw of pluizig aan, glanst niet en is minder kostbaar. Hoewel een kledingstuk van Bourette zijde uiterlijk lijkt op katoen is het echte zijde, met de voordelen van dien.

Nog een nakomertje over zijde 
In de film "The Assassin" van de Taiwanese regisseur Hou Hsiao-hsien speelt de Chinese vechtkunst een rol, maar de echte hoofdrollen zijn weggelegd voor de prachtige zijden kostuums en het Chinese landschap. Soms is het net of je naar een schilderij zit te kijken. Ondanks dat het verhaal een beetje moeilijk te volgen is, heb ik er ademloos naar zitten kijken.

Geen opmerkingen: